Какво причинява Екзема?

Какво причинява Екзема?

Думата "екзема" сама по себе си ни кара да си представим суха, сърбяща и възпалена кожа. Но какво точно представлява екземата и какво предизвиква тези неприятни раздразнения? Постарахме се да съберем най-важната информация за екземата, като изследваме причините, видовете ѝ и най-важното - как да намерите облекчение.

Какво е екзема?

Екземата е хронично възпалително заболяване на кожата. Нарушава естествената защитна функция на епидермиса, което води до сухота, раздразнение и силен сърбеж. Екземата може да се появи навсякъде по тялото, но най-често засяга лицето, ръцете, краката и вътрешната страна на лактите. Екземата не е заразна.

Какви са видовете екзема?

Съществуват различни видове екзема, всеки със свои уникални характеристики:

  • Атопична екзема: Най-често срещаният тип, който обикновено засяга деца, но може да продължи и в зряла възраст. Често се появява по лицето, ръцете и вътрешната страна на лактите или коленете. Характерни прояви са свръхчувствителна, суха и напукана кожа, зачервяване, неприятен сърбеж.

  • Дисхидротична екзема: Причинява малки, сърбящи мехури по дланите на ръцете и ходилата на краката.

  • Себорейна екзема: Характеризира се с мазни, люспести петна по скалпа, веждите и брадата. Повече за себореята може да прочетете в нашата блог статия: Пърхот - как да го преборим?

  • Астематозна (ксеротична) екзема: Тази форма е по-често срещана при по-възрастни хора и се появява като суха, напукана кожа, често по краката. Усещат се сърбеж и болезненост.

  • Контактен дерматит: По кожата се появява силно сърбящ ситен червен сух обрив. Обикновено се случва, когато се установи контакт с дразнител, който предизвиква реакцията. Това може да бъде например съставка в сапун, душ-гел, перилен или измивен препарат, дезинфектатни, различна козметика. 

Мога ли внезапно да развия екзема?

Екземата често се развива в детството, но тя може да се появи на всеки етап от живота. Фактори като генетика, въздействия на околната среда и дори стрес могат да допринесат за появата на екзема.

Какво причинява екзема?

  • Генетика: Много често сме наследствено обременени към по-чувствителна кожа, която е склонна да развие екзема.

  • Имунна система: Свръхактивната имунна система може да доведе до възпаление на кожата.

  • Нарушена функция на кожната бариера: Нарушената бариера позволява на дразнители и алергени да предизвикат обостряния на екзема.

  • Въздействия на околната среда: Сухо време, акари, полени, дразнители и стрес могат да влошат симптомите или да са първоизточник на екзема.

  • Хранителни алергии: Могат да допринесат за екземата, особено при деца.

  • Агресивни химикали в козметиката и домакинските препарати: Нарушават кожната ни бариера и понякога предизвикват силни алергични реакции.

  • Стрес: Макар и непряка причина, стресът може да влоши съществуващите симптоми на екзема или дори да я предизвика.

    Екзема срещу дерматит: Каква е разликата?

    Термините "екзема" и "дерматит" понякога се използват взаимозаменяемо, но има фина разлика. Дерматитът е по-широк термин, обхващащ различни възпаления на кожата, включително екземата. Екземата, от друга страна, е специфичен вид дерматит със свои уникални характеристики и отключващи фактори.

    Може ли екземата да бъде причинена от алергии?

    Абсолютно! Всъщност алергиите са сериозен отключващ фактор за екзема, особено атопична екзема. Тези алергии могат да бъдат към храна (фъстъци, яйца, млечни продукти), въздушни алергени (акари, полени) или дори материали, които влизат в контакт с кожата (вълна, латекс).

    Защо екземата е толкова често срещана в наши дни?

    Точната причина за зачестяването на случаите на екзема все още се изяснява. Въпреки това, фактори могат да бъдат:

    • Повишена хигиена: Докато добрата хигиена е от съществено значение, прекалено агресивните сапуни и честото миене на ръцете могат да нарушат естествената бариера на кожата, което я прави по-податлива на екзема.

    • Замърсяване на околната среда: Излагането на замърсители и химикали в околната среда може да влоши симптомите на екзема.

    • Промени в диетата: Нарастването на преработените храни и спадът на здравето на червата са допринасящи фактори.

    • Много козметични и домакински продукти съдържат вредни химикали. Сулфати, парабени, силикони и много други дразнят кожата ни и имат пагубно влияние върху телата ни.

      Откакто COVID-19 влезе в живота ни, употребата на дезинфектанти се увеличи драстично. Дезинфектантите са нож с две остриета. Докато те ефективно убиват микроби и бактерии по повърхностите и кожата ни, те могат да причинят и дразнене, сухота, алергични реакции и... екзема.

      Как бързо да облекчим сърбежа от екзема?

      Силният сърбеж, съпътстващ екземата, може да бъде наистина побъркващ... Ето няколко лесни съвета за успокояване на сърбежа:

      • Хидратирайте редовно: Използването на хипоалергенна хидратация през целия ден спомага за поддържане на функцията на кожната бариера и намалява сухотата, която предизвиква сърбеж.

      • Прилагайте студен компрес: Студена, влажна кърпа върху засегнатата област може да осигури временно облекчение на сърбежа и възпалението.

      • Избягвайте разчесването: Разчесването може да влоши възпалението и да увеличи риска от инфекция. Опитайте се вместо това леко да потупате сърбящия участък.

      • Идентифицирайте и избягвайте причинителите: Ако подозирате, че имате алергия, консултирайте се с лекар, за да откриете и избегнете причинителите.

      • Използвайте 

        Био Вода от Лайка - Hydrolina при Екземa и раздразнена кожа

      Използването на натурални продукти без никакви химични примеси може да осигури истинско подобрение на екземата.

      Екзема RoutINA™ - дълготрайно решение при Екзема и Кожни раздразнения

      Нашата Екзема RoutINA предлага мощно трио от натурални продукти, специално формулирани за успокояване и защита на кожата, склонна към екзема:

      В комбинация Екзема RoutINA предлага цялостен подход за справяне с екземата. Нежното почистване, успокояващата хидратация и целенасоченото облекчение работят заедно, за да осигурят мечтания комфорт на меката и гладка кожа.

      Силата на лайката

      Лайката, ключова съставка в Екзема RoutINA, е истински спасител за кожата, склонна към екзема. Противовъзпалителните и успокояващи свойства на лайката помагат за намаляване на зачервяването, сърбежа и възпалението.

      В нашата статия можете да видите как нашият малък семеен бранд реши проблема с екземата с биологичен продукт от една съставка - само със силата на лайката.

      Най-хубавото е, че е напълно подходяща за бебета и деца.
      Baby eczema
      Не позволявайте на екземата да контролира живота ви. Обърнете се към природата с Екзема RoutINA™ и изпитайте трайно облекчение.
      Ще се радваме, ако споделите тази статия с приятели и семейство!

      ЕКЗЕМА и как малък семеен бранд се справи с този проблем с помощта на натурален продукт

      В един момент Водата от лайка - Hydrolina стана истински хит сред майките при проблеми с екземи и раздразнения по кожата на техните бебчета. Явно това е често срещан проблем и трудно се намира продукт, който наистина да помага, а още по-трудно – натурално решение.

      Практики за устойчивост

      InaEssentials е бранд, ангажиран с устойчивото развитие във всеки аспект от дейността си. От земеделските практики, които прилагаме в отглеждането на собствените си био култури, до опаковките, които използваме за продуктите ни. Ние сме посветени в свеждането до минимум на въздействието ни върху околната среда и насърчаването на справедлива търговия и отговорното снабдяване.